Altijd een schoon en fris gevoel

Water is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, zeker als het over lichaamshygiëne gaat. Water reinigt, verfrist en geeft ons een gevoel van welzijn. Wanneer u zich schoon en fris voelt, voelt u zich zelfverzekerder.

Alleen met water wordt het echt schoon!

“Alleen met water wordt het schoon”

prof. dr. med. Alexander Herold

Net als bij de lichaamsverzorging is water ook voor de hygiëne van het onderlichaam belangrijk. Vroeger werd bij de algemene lichaamsverzorging slechts weinig water gebruikt. Tegenwoordig douchen we bijna dagelijks en kunnen we ons dat moeilijk voorstellen, bij de hygiëne van het onderlichaam lopen we echter nog achter.

Lees hieronder het interview met de expert prof. dr. med. Alexander Herold, proctoloog aan de Universiteit Mannheim (edz).

Wat zijn de gevaren bij een verkeerde reiniging van het onderlichaam?
Een onjuiste hygiëne van het onderlichaam kan allergieën, huidirritaties en eczeem veroorzaken, met soms ondraaglijke jeuk als gevolg. Hetzelfde geldt voor een onvoldoende of slechte reiniging. Met name bij een zachte stoelgang kunnen stoelgangresten in de huidplooien van de anus met papier niet voldoende worden verwijderd. Dit verhoogt het risico op de eerder genoemde problemen.

Welke nadelen heeft de reiniging met water?
Geen enkel nadeel. Met water wordt het onderlichaam echt schoon, bovendien is de reiniging uitermate zacht. Water is het meest hygiënische reinigingsmiddel.

Wat beveelt u aan voor de reiniging van het onderlichaam onderweg?
Ook onderweg is de reiniging met water de beste methode. Als dit niet mogelijk is, adviseer ik een tussenoplossing: zakdoekjes onder de kraan natmaken, het onderlichaam hiermee reinigen en vervolgens droogdeppen met een droog zakdoekje.

Heeft u al eens een douchewc geprobeerd? Wat is uw mening daarover?
Ik heb al een aantal douchewc’s geprobeerd en ben er erg van overtuigd; een douchewc kan ik in elk geval aanbevelen.

Mijn advies luidt altijd: als het mogelijk is alleen met water reinigen!

Het volledige interview kunt u hier lezen.