Alleen met water wordt het schoon

In gesprek met een expert

Een echt optimale reiniging van het onderlichaam is alleen mogelijk met water: dat staat voor de expert prof. dr. med. Alexander Herold buiten twijfel. Waarom dat zo is, welke gevaren bij een verkeerde reiniging dreigen en waarom de reiniging met papier op dit moment nog door de meeste mensen in Europa wordt toegepast, legt prof. dr. med. Herold uit in het volgende interview.

Prof. dr. med. Herold

Prof. dr. med. Alexander Herold

Prof. dr. med. Alexander Herold is proctoloog aan het internationaal gerenommeerde centrum voor darmaandoeningen, het “End- und Dickdarmzentrum” (edz) in Mannheim (Duitsland).

De expert is voorvechter van de reiniging van het onderlichaam met water, en raadt het gebruik van behandeld toiletpapier of vochtige doekjes af.

“Mijn advies luidt altijd: als het mogelijk is alleen met water reinigen.”

Een interview met prof. dr. med. Alexander Herold

Bij de algemene lichaamsverzorging denken we automatisch aan water. Waarom gebruiken we dat dan niet bij de reiniging van het onderlichaam?

Net als bij de lichaamsverzorging is water ook voor de hygiëne van het onderlichaam belangrijk. Vroeger werd bij de algemene lichaamsverzorging weinig water gebruikt. Tegenwoordig douchen we bijna dagelijks maar bij de hygiëne van het onderlichaam lopen we echter nog achter.

Welke reinigingsvorm beveelt u aan?

Daar kan ik een duidelijk antwoord op geven: schoon water, warm of koud, is altijd de meest optimale en zachtste methode. Gebleekt, geparfumeerd of gekleurd papier is in elk geval af te raden, want het kan een allergische reactie veroorzaken. Ook vochtig toiletpapier raad ik af. Door de conserveringsmiddelen die het papier lang houdbaar maken, en de stoffen die het doekje vochtig houden, kan de huid bij veel mensen allergisch reageren.

Wat zijn de gevaren bij een verkeerde reiniging van het onderlichaam?

Een onjuiste hygiëne van het onderlichaam kan allergieën, huidirritaties en eczeem veroorzaken, met soms ondraaglijke jeuk als gevolg. Hetzelfde geldt voor een onvoldoende of slechte reiniging. Met name bij zachtere stoelgang kunnen stoelgangresten in de huidplooien van de anus met papier niet voldoende worden verwijderd. Dit verhoogt het risico op de eerder genoemde problemen.

Welke nadelen heeft de reiniging met water?

Geen enkel nadeel. Met water wordt het onderlichaam echt schoon, bovendien is de reiniging uitermate zacht. Water is het meest hygiënische reinigingsmiddel.

Heeft u een verklaring voor het feit dat de meeste mensen in Europa toiletpapier gebruiken voor de reiniging?

Dat heeft waarschijnlijk te maken met de historische ontwikkeling van het toilet. Vroeger hadden toiletten nog geen spoeling, en was er op het toilet dus ook geen water aanwezig. Daarom kon ook het onderlichaam niet met water worden gereinigd. Krantenpapier was dus de enige oplossing. Zo is de reiniging met papier ingeburgerd en blijft deze gewoonte tot op heden bestaan, hoewel het niet de meest optimale methode is.

Wat beveelt u aan voor de reiniging van het onderlichaam onderweg?

Ook onderweg is de reiniging met water de beste methode. Als dit niet mogelijk is, adviseer ik een tussenoplossing: zakdoekjes onder de kraan natmaken, het onderlichaam hiermee reinigen en vervolgens droogdeppen met een droog zakdoekje.

Heeft u al eens een douchewc geprobeerd? Wat is uw mening daarover?

Ik heb al een aantal douchewc’s geprobeerd en ben er erg van overtuigd; een douchewc kan ik in elk geval aanbevelen.

Wilt u het frisse gevoel zelf beleven?

Jenny zit op de douchewc Geberit AquaClean Mera

Wie dat frisse, schone gevoel eenmaal heeft ervaren, wil het niet meer missen.

Wilt u het een keer zelf ervaren?

Meer informatie over de verschillende modellen
Bezoek ons Experience Center
Download de brochure  (5.5 MB)
Contactformulier
Testen en kopen